Γιάννης Κούρτης


kourtis

Βιογραφικό :

 

Ο Γιάννης Κούρτης σπούδασε τρομπέτα με τον Σ. Άνθη, πιάνο και ανώτερα θεωρητικά (Αρμονία, Αντίστιξη, Φούγκα, Ενοργάνωση-Διεύθυνση Πνευστών Οργάνων) των οποίων και είναι κάτοχος των αντίστοιχων τίτλων σπουδών, στο Εθνικό Ωδείο, στο Ολυμπιακό Ωδείο, στο Ωδείο του Εθν. Μετσόβιου Πολυτεχνείου και στο Δημοτικό Ωδείο Αγ.Παρασκευής.
Σύνθεση σπούδασε με τον Θόδωρο Αντωνίου στο Κεντρικό Ωδείο Αθηνών απ’όπου πήρε και το Δίπλωμά του. Μαθήματα Μονωδίας παρακολούθησε στο Ωδείο Σκαλκώτα με την Α.Τσολάκου.
Παρακολούθησε μουσικοπαιδαγωγικά σεμινάρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Kodaly, Orff).
Συνέθεσε σκηνική μουσική για αρχαίο θέατρο, για θεατρικά έργα κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου, μουσικά παραμύθια και συμφωνική μουσική.
Έργα του παίχτηκαν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο Αμερικάνικο Κολλέγιο Αθηνών, στην αίθουσα συναυλιών του Ωδείου Φ.Νάκας.
Έχει κάνει μεταγραφές για χάλκινα πνευστά και κουαρτέτα εγχόρδων που μαγνητοσκοπήθηκαν στην ΕΡΤ.
Μελοποίησε ποιήματα ελλήνων και ξένων ποιητών.
Ο ποιητής Μάνος Ελευθερίου του ανέθεσε και μελοποίησε το ποίημά του Ένα καράβι-καραβάκι.
Ως δ/ντής παιδικής χορωδίας έχει ηχογραφήσει ψηφιακό δίσκο (CD) με τραγούδια του Μ.Χατζιδάκι, το οποίο εκδόθηκε με ειδική άδεια και για το οποίο έγινε ολοσέλιδο αφιέρωμα στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία και αναφορά στο περιοδικό Δίφωνο.
Δίδαξε και διηύθυνε την παιδική χορωδία στο μιούζικαλ EVITA στο θέατρο BADMINTON με το θίασο West End του Λονδίνου.
Έχει διευθύνει χορωδίες σε εκδηλώσεις της UNICEF, σε επιστημονικά συνέδρια και σε δρώμενα εκδοτικών οίκων(Ελευθερουδάκη,Πατάκη,Καλέντη,Ιανό).
Έχει διευθύνει τη Μαθητική Ορχήστρα του Δημοτικού Ωδείου Αγ.Παρασκευής και ως Αρχιμουσικός σε Φιλαρμονικές(Ν.Φιλαδέλφεια,Δήμου Πάρου-επί 15 έτη-) συναυλίες και εμφανίσεις εθιμοτυπικού χαρακτήρα.
Δίδαξε στη Σχολή Δραματικής Τέχνης «ΡΑΜΠΑ» (Δ/νση Κ.Αρζόγλου), επί 10ετία.
Ήταν μουσικός σύμβουλος στην τηλεοπτική εκπομπή Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ της ΕΡΤ.
Ήταν εισηγητής σε σεμινάρια που διοργάνωσε το Υπουργείο Παιδείας και το ΥΠ.ΠΟ σε θέματα που αφορούν στη μουσική εκπαίδευση.
Ήταν συνεργάτης του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου ως κριτής-αξιολογητής στο εκπαιδευτικό – υποστηρικτικό υλικό για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Είναι Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Ωδείου Παλλήνης από το 2013.
Ήταν Διευθυντής Σπουδών στο Εθνικό Ωδείο Αμαρουσίου το 2015-16.
Μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών και της Ένωσης Ελλήνων για τη Μουσική Εκπαίδευση (ΕΕΜΕ).
Από το 1989 μέχρι σήμερα διδάσκει στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια ιδιωτική εκπαίδευση.